Христос Рождається! З Новим Роком!

 

о. Ігор Будзан

спеціально для http://dubrova.if.ua/

Із наближенням цих прекрасних зимових свят відчувається і підвищення настрою в суспільстві. Десь на другий план відходять завжди невдоволені і буркотливі песимісти, на лицях людей все більше і більше посмішок: «Христос народжується!»- отже життя продовжується і ніякі прогнози кінця світу, надприродних катастроф та політичні негаразди не в змозі затьмарити велич Різдва. В суспільній атмосфері відчувається невидима боротьба світу духів(а це ще і Гоголь зауважив), але в кінцевому результаті Добро завжди перемагає Зло і тут нема нічого дивного, бо саме з такою метою приходить Ісус на Землю.

Але не встигнемо ми відспівати і частини коляди, коли на порозі вже інше свято –Старий Новий рік. Серед людей віруючих побутує думка, що Новий рік, 1 січня-це свято для тіла, а Новий рік, 14 січня – це свято для душі.Так що тілесні святкують перший, а духовні другий Новий рік. Перші зажди критикують других за їхню відлюдькуватість(пора вже пристати до більшості), а другі намагаються переконати перших , що пора вже подумати про душу і наводять незаперечні істини: сходження Благодатного вогню,поява хмари на горі Фавор в день Преображення, повернення назад Йорданських вод в час Йорданського посвячення води православним Патріархом. І тут напрошується питання, що для нас важливіше, зв’язок із Богом, чи зв’язок зі світом, зв’язок з Вічним , чи зв’язок з тимчасовим?
І поки одні одним перечисляють свої незаперчні докази, морозець невидимою рукою виводить на вікні химерні малюнки, А це означає, що на порозі Йорданські свята. Пора очищення, бо саме з такою місією приходив Іван Предтеча на ріку Йордан. В більшості випадків Йорданське посвячення починається вночі то незважаючи на Йорданські морозець, який в ті дні буває особливим, бажання взяти участь в цьому дійстві з кожним роком стає все більше і більше. Десь в підсвідомості ми відчуваємо, що це наша необхідність, ніби підзарядка акумулятора, яка додає нам сили, очищення, оновлення, духовного збагачення, оздоровлення. Тут ми не ділимо людей на своїх і чужих, одгядаючих навкруг, як діти радіємо, скільки нас однодумців, як нас багато.
І постає питання, хіба може Господь із нами оновленими не рахуватися, хіба може допустити фальшиві пророцтва фальшивих пророків? Це означає – є у нас майбутнє, як на Землі так і на Небі. Це означає – життя приває.Це означає – що не тільки ми, але й наші нащадки повинні вміти цю прекрасну, переможну пісню: «З нами Бог розумійте народи…».
Радості Вам від Різдва Христового. Тверезого висновку від новорічних роздумів. Легкості після Йорданського очищення і відчуття виконаного обов’язку,як перед Богом, так і перед людьми на всі дні Вашого життя.

This entry was posted in Традиції, Церква and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.