Рецепт для Адвенту

Християни в цей час перебувають в очікуванні Різдва Христового, в часі посту. В католицькій церкві цей час називається часом Адвенту(від лат. adventus— прихід). Адвент — час очікування, передує Різдву Христовому, у цей час триває піст та готування до свята. Це час роздумів. Пропоную переклад “Рецепту для Адвенту(посту)”, який здійснив з http://www.deon.pl/

Кс. доктор Аркадіюш Ольчик, каплан ченстоховської архідієцезії, професор морального богослов’я, письменник

Адвент. Чотири тижні очікування у відповідності з літургійними вимогами. Сьогодні людина все ще кудись поспішає, є рабом годинника, будильника, телефону. Вона не може чекати. Є нетерплячою, спраглою нових вражень. Але у Бога є час. Він є Господом часу. Його атрибутом є вічність. Бог не поспішає. Бог чекає … Чекає на зустріч з людиною. Що робити, щоб не розминутися з Богом, не затриматися на святкових промоціях, в безумстві покупок подарунків під ялинку, дешевих чи дорогих гаджетів. SMS-ками та e-mail-ми розсилаємо  однакові побажання (бо чи хтось тепер розсилає власноручно зроблені і підписані святкові поштівки?)  Що робити, щоб не чекати марно, як наприклад виконання приписів гороскопу? Адвент саме для того, щоб зустріти Бога, ЩОБ БУВ СЕНС, потрібно зробити Адвент таким, на що він заслуговує – БУТИ ВИНЯТКОВИМ.  Для цього, я закликаю тебе …

Щоб  зрозумів(-ла) подвійний вимір адвентової зустрічі:

Адвент нагадує перший прихід Месії Христа до людей і підготовляє наші серця до переживання зустрічі Різдва. Щоб моє і твоє серце стало Віфлеємом для Ісуса. Щоб Ісус в моєму і твоєму серцю знайшов собі місце, щоб не був відкинутий,  відісланий, як це було у  Віфлеємі. Щоб став Еммануелем, братом, другом, кимось  найближчим. Напевно, тому Син Божий приходить до нас у вигляді дитини, щоб не залякати нас своїм божеством. Це вже не є періодом покаяння, як колись. Це радісне очікування, тому що «Господь близько!” (Флп. 4: 4). Церква виконує цю традицію очікування в щоденних Месах на честь Діви Марії і вінком Адвенту з 4 свічками, які запалюють послідовно кожну неділю.
Адвент готує нас також до повторного, остаточного, есхатологічного пришестя Христа “на кінці часів” (Друге пришестя), коли зустрінемося з Богом лицем до лиця. Цей день відомий тільки Предвічному. Така зустріч буде в момент нашої смерті і на суді Божому після неї. Тому Адвент постійно нагадує про очікування і готовність  до зустрічі з Господом (Мат.24. 42).

Щоб адвентове очікування виконав(-ла) з любов’ю.

Адвент заповнює туга, але туга є вираженням любові. Люди закохані дивитися один одному в очі, не відчуваючи часу. Мати дивиться на свою дитину. Ніщо не має значення, ні  час, ні безсонні ночі, коли ти любиш когось. У любові перебуваємо поза часом. Час адвенту не буде витрачений намарно, поверхово, тільки тоді, коли ви заповнюєте його любов’ю. А любов’ю є також відмова, відмова від чогось для когось. Подумай, від чого ти б зумів(-ла) відмовитися в Адвент в цьому році з любові до Ісуса? А може, просто менше  дивитися  телевізор? Менше інтернету? Менш грати на комп’ютері? Чи це занадто багато для тебе? Найважче дарувати любов, яка є обов’язковою. Найболючіша любов отримана з жалю. Найбідніша та любов, яку вам потрібно купити. Ісус не рахує, дає тобі все! Всю свою любов! Тому поспішайте під час Адвенту до Бога і людини, бо тільки такий поспіх має ознаки любові.

Щоб мав(-ла) особистий адвентовий шлях до Бога.

Духовно багата людина є  близькою до Бога. Постарайся, щоб кожен день Адвенту, крок за кроком ти наближався до Бога, зростав духовно! Як це зробити? – запитаєш ти. Це не легко, але можливо (з Богом все можливо). Подумай про це: Бог дав слово. Конкретне слово, Слово, що стало тілом. Можна Його почути в Біблії, можна доторкнутися до Нього в молитві, можна Його зустріти в іншій людині. Але для цього потрібна тиша. Мовчання витримати  важко. Помовчімо і відчуємо Його обійми. Ми так рідко читаємо Святе Письмо, спробуй відкривати Біблію частіше в час Адвенту. Коли нема тиші наші молитви так поверхові й багатослівні, в Адвенті спробуй більш мовчати. Часто ми говоримо: Бог мені не відповідає. Відповідає і говорить. Просто попросіть. Тільки мовчки чекай і Він прийде. Бо це Адвент, час приходу.

This entry was posted in Традиції, Філософія, Церква and tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.