Найстаріша молитва світу

Ян КоньорО. Ян Коньор, єзуїт, доктор теології, філософ і китаєзнавець.

Переклад з польської мови з http://www.deon.pl

Мовчання – це найстаріша молитва в світі. Так молилися Мойсей, Авраам, Іван Хреститель, Ісус та інші. Сьогодні тиша є розкішшю, тому що шум і гомін підкорив світ, який став торговицею шуму.
Зовнішня тиша призводить до внутрішньої чутливості того, що є сутністю всього: присутності Бога в душі. Тиша це дзеркало душі. Вона живе в серці людини і дозволяє відчути смак Бога, який навідує душу. Дозволяє ретельно прислухатися натхненню Святого Духа і прийняти Слово, щоб — як пише Бенедикт XVI — стало воно формою нашого життя (Verbum Domini, 27).
В тиші необхідна стимуляція. Одним з її джерел є внутрішня активність, пов’язана з нашими думками, уявою і почуттями. Мовчання провокує і стимулює внутрішню активність, яка повинна зосередитися на молитві, як джерелі відносин з Богом. Це вимагає підготовки, навчання навичкам, багатьох зусиль, щоб увійти у внутрішній світ. При внутрішній молитві є потреба ввійти в своє серце, відкрити Євангеліє і «дивитися» в очі Ісуса, аж до повної відданості Його Серцю. Найголовніше не відмовити йому в нічому – як повторювала св. Тереза від Дитятка Ісуса. Молитва є не тільки для того, щоб відкрити для себе волю Божу, але, перш за все, щоб повністю віддатися Ісусові. Це не пошук нових вогнів в тунелі, бо тоді ми покажемо егоїстичний підхід – концентруючись на своє его.
Наша культура не сприяє, на жаль, розвитку внутрішнього життя, ні духу творчості. Більш сприяє зовнішня стимуляція – світу шуму і радіоелектронних перешкод, які заглушують розум і серце. Гаджети, радіо, телебачення, iPody , MP3, MP4 – кокон потрясінь і плутанини, домінування розваг та задоволення. Уже Блез Паскаль зауважив, що король без розваг, це людина дуже незадоволена (…), відчуваюча свою нікчемність, опущеність, неадекватність, залежність, безпорадність, свій вакуум.
Мовчання є рушійною силою для молитви, тому що зустріч з Богом, який говорить гомоном ніжного вітерцю ( 1 Царств 19, 12), може відбутися тільки в тиші. Ісус хоче, щоб замовкло людське серце, порушене занепокоєнням і болем, так як Він зупинив шум води і вітру, щоб настала глибока тиша (Мк 4, 39). Правдива тиша це мова любові, бо тільки любов знає красу тиші, її повної і остаточної радості. Правдива тиша є ключем до безмежного і полум’яного серця Бога.
Бог відвідує нас тоді, коли побажає. Важливо, щоб ми змогли розпізнати час зустрічі. Це може бути в молитві, хоча часто це відбувається під час зустрічі з іншою людиною, під час праці, прогулянок, спортивних вправ, духовного читання і т.д. Нехай Бог бере на себе ініціативу, тому що тільки є одна істина – пише французький кардинал Конгар – одне вірно: довіритися Богу! В іншому випадку, людина сама керує своїм духовним життям і в ієрархії цінностей ставить себе на перше місце, а не Бога. Влучно про це висловився св. Августин: Якщо Бог є на першому місці, тоді все інше буде на своєму місці. Молитва в тиші є необхідна, щоб допустити голос Бога, довіритися Йому беззастережно, віддатися в Його руки, щоб Він міг вести нас.
Молитва словами часто є втечею від такої відданості Богу в тиші свого серця! Ось чому Ісус нагадує нам: Оці люди шанують Мене устами, а серце далеко від мене (Марко 7, 6). А там де серце, там є і скарб твій. Багато людей не знають, що тут захована пастку. З іншого боку, мовчання небезпечно для людського его, тому що Бог може зробити з нами що захоче. А Він непередбачуваний! Хто зрозумів помисл Господа, чи хто був порадником Йому? Може тому молитви в тиші настільки непопулярні?
Це не правда, що все є молитвою. Ісус – як ми пам’ятаємо – він молився двома способами: брав участь у літургійній молитві і поклонінні (ходив у синагогу), а й щодня залишався на самоті або в пустелі, щоб говорити з Отцем. Точно так само ми повинні бути наодинці з Богом. Ісус розпочав науку в пустелі, в пості та молитві, щоб Його місія видала “плід стократ більший».
Щоб наше слово мало силу, повинно випливати з джерела Життя. Того, який є Життям. Зустріч з уважно вислуховуючим і зцілюючим Ісусом, коли серце людини слухає і говорить до Серця Ісуса. Потрібна іскра Божа, щоб запалити вогонь любові, яка є в наших серцях, яка полягає в бажанні доторкнутися Невидимого Бога в інтимній близькості, ніби глибини реальності.
Homo sapiens має також високу духовна місію: це одкровення духовне і краса, тому що людина є іконою краси, обличчям Невидимого. Зустріч з тишею поєднює з духовністю, тобто з простором де немає гріха. На відміну світське віддаляє від Бога. Тиша часто допомагає грішній людині відновити стосунки з Творцем. В горизонтальному, земному, житті людина чує багато крикливих голосів, вони кусають і ревуть. Ось чому нам потрібно вертикальний, духовний, вимір тиші: гармонія Невидимого, який стає видимим в Ісусі Христі. Потрібна пильність серця, бо сатана робитиме все, що в його силах, щоб послабити нашу пильність і відкласти нашу молитву на потім.
Тиша є не стільки засобом комунікації, скільки зв’язку. Відновлює сили духовні і психічні. Потребує її кожен з нас.
Потрібно прагнути глибин, все більше формуючи своє серце, наслідуючи Христа.  Потрібно не тільки пробудження, але вставанням від сну, яке є виходом з нашого его і входженням до Божої реальності. Duc in altum!

This entry was posted in Єзуїти, Віра, Церква and tagged , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Найстаріша молитва світу

  1. I delight in, result in I discovered just what I used to be looking for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  2. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help different users like its aided me. Good job.

  3. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  4. Great write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

  5. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

  6. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  7. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  8. Great goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too great. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is really a wonderful website.

  9. I¡¦ve learn some good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this kind of excellent informative web site.

  10. Thank you so much for giving everyone an extremely splendid possiblity to read critical reviews from this blog. It’s always very pleasant plus full of amusement for me personally and my office co-workers to visit the blog at the very least thrice in 7 days to read through the fresh items you have got. And lastly, we are always satisfied with the brilliant things you give. Certain two facts on this page are basically the most impressive I’ve had.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *